perjantai 22. helmikuuta 2013

Lumiveistelyä unkarilaisten vieraiden kanssa 21.2.2013Eilinen suunnitteluaamupäivä ja sitä seurannut muotin rakentaminen ja lumen tallaaminen huipentui tänään veistosseinän rakentamiseen.  Eilen oli myös koneapua, mutta aamulla lapioitiin tukilunta pois ihan lihasvoimin. Mukavasti kroppa lämpeni talttojen ja erilaisten kaapimien käyttöön.
 
Ensin hahmoteltiin kuva hiilellä. Paperimalli oli pelkistynyt massamalliin ja edelleen turhia koukeroita ja pienimpiä näperryksiä väheni kuin huomaamatta. Aiheena oli ystävyys ja työ olisikin ollut liian iso urakka tehdä vähemmällä väellä. Kaikki osallistuivat kaikkeen ja välillä neuvoteltiin, katseltiin kauempaa ja kysyttiin opettajalta neuvoa. Kolmiulotteisuus oli kiehtovaa. Alussa mietti vain kuvaa mutta lopussa erilaisia syvyyksiä ja pintarakenteita: viivoitanko, rei’itänkö vai käytänkö lumen omia epäsäännöllisyyksiä?

Ystävyysteema kantoi hyvin koko prosessia. Välillä tehtiin kompromisseja. Kaikki saivat kuvaan kuitenkin omia lempikohtia ja –pintoja. Meidän ryhmällä (Salla, Vivien ja minä) oli kolme ihan erilaista tulkintaa aiheesta, mutta taitava ope (Heidi Simppala) auttoi kytkemään ne luontevasti yhteen. Ystävyyden elementit lämpö, pehmeys, särmät ja tänään myös kansainvälisyys näkyivät reliefissä. Meidän työn kanssa, saman seinän oikeassa reunassa, oli muumi ja hiiri eli kummankin maan maskottihahmot käsikädessä. Oppilaat halusivat , että on sekä aikuista (vakavaa) ystävyyttä, että lapsenomaista (harmitonta) kaveerausta.


Lopussa vielä tutkittiin työn reuna-aluetta ja neuvoteltiin rajapinnasta naapureiden kanssa. Otettiin vähän heiltä aaltopintaa ja annettiin kukka meiltä. Nyt kuvat yhdistyivät kivasti. Vielä loppusiivous. Kolmisen tuntia hurahti hetkessä, kun oli niin mukavaa!

Teksti: Päivi Niiranen
Kuvat: Markku Välitalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti