perjantai 5. lokakuuta 2012

Taidetta päivän täydeltä

Torstaina 4.10 vietettiin Iin lukion ja Valtarin koulun yhteistä taidepäivää. Koko koulu osallistui taiteilijoiden suunnittelemiin tehtävärasteihin kukin vuorollaan. Lisäksi iltapäivällä osa opettajista ja opiskelijoista osallistui italialaisen residenssitaiteilijan Marina Gasparinin taidetyöpajan aloitukseen. Tässä ensin muutama kuva taidepäivästä koululta.
Juha suunnittelee graffitia

Antin risuveistos päivän päätteeksi
Seinägraffiteja
Seuraavassa Päivi Niirasen teksti taidetyöpajasta Kauppilasta

Marinan taiteiluiltapäivä 3.10Olipa mukavaa lähteä raskaan koeylioppilaskirjoitusrumban päätteeksi rentoutumaan kansainvälisen taiteen pariin. Mukana oli iloista ja huumorintajuista opettajakollegaa myös ala-asteelta. Ihailtiin Juhan kanssa käsityön open sorminäppäryyttä: narua taipui metri jos toinenkin. Meillä oli SUURIA ongelmia liiman kanssa- oltiin jumissa yhtenään! Oppilaita oli mukana kaikilta luokilta ja niin touhukasta tekemistä oli ilo katsella. Minun piti kysyä apua useaan kertaan. Oppilaiden ei. Kait ne on parempia englannissa ja..

Alustus oli mielenkiintoinen. Marina valotti taiteen ja tieteen(!) säikeitä ja toisiinsa kietoutumisia. Työhön pitäisi saada Magritten suurrealismia, Picasson formalismia ja Duchampin hulluja laitteita ja katsoa kaikkea muovipleksin läpi Kauppilan maisemaa suodattaen.

Ulkona oli kolea sää. Osa lähti säätä uhmaten ulos tiirailemaan. Itse jäin tuijottamaan lukollista kaappia. Muistin dian taidokkaan kuvan piipusta (tupakkatuotteiden tuprutteluun). Kaappi ja Alarannan höyrysahanpiippu sulautuivat surrealistiseksi torniksi. Laitoin siihen myös lukon ja huoneen lampusta yläosan. Sitten liimasotkentaa. Valmis! Ja kuivumaan ensi kertaa varten.

Lopussa Marina esitteli omia töitään. Pitsimäiset empirehuonekalut olivat ihania ja ne hauskat tekstit boordeina seinissä.  Narua oli niissäkin käytetty. Savi oli taipunut ihan omannäköisiin muotoihin Marinan astioissa. Taiteilijat miettivät monenlaisia merkityksiä ja selityksiä töilleen. Kaikki ei ole niin yksinkertaista miltä näyttää, jäi viimeisenä mieleen.

Ensi viikolla lisää!

t. Päivi N

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti