sunnuntai 7. toukokuuta 2017

ASCSN Skotlannin reissu

Lähdimme reissuun jännittynein mielin. Matka Skotlantiin oli pitkä, mutta se sujui hyvin. Porukkamme oli alusta asti ollut hyvä tiimi, joten tulimme kaikki toimeen hyvin. Edinburghin lentokentällä meitä oli vastassa projektivastaava David Ritchie lapsineen. Heiltä saimme kyydin Perthiin, jossa isäntäperheet olivat jo odottamassa. Olimme olleet yhteydessä isäntäperheisiimme jo aiemmin, mutta silti kaikkia jännitti tapaaminen host-perheiden kanssa.

Jo seuraava aamu alkoi aikaisin projektitöiden merkeissä. Luotiin projektiryhmät, joissa tulisimme työskentelemään koko seuraavan viikon. Jaoimme myös ryhmille aiheet. Skotlannissa oli suomalaisten lisäksi myös ranskalaisia, saksalaisia, amerikkalaisia ja grönlantilaisia. Olimme myös Skype yhteydessä kanadalaisiin opiskelijoihin, jotka eivät olleet päässeet paikalle.

Viikko kului projektitöiden tekemiseen, sekä vierailuihin erilaisissa teemaan liittyvissä paikoissa, kuten kalanviljelylaitoksella, padolla, kalaportailla. Päivät olivat pitkiä ja täynnä työtä. Vapaa-aikaa ei ollut paljoa, sillä koulupäivät alkoivat aamulla ja loppuivat illalla. Illalla isäntäperheisiin saapuessa oli jo niin väsynyt, ettei yleensä jaksanut enää paljoa tehdä. Viikolla meillä oli myös mahdollisuus tavata asiantuntijoita eri aloilta. Kyselimme heiltä omiin aiheisiimme liittyviä kysymyksiä science cafe-tilaisuudessa.



Kaikilla meillä sujui hyvin isäntäperheiden kanssa, ja yhtenä iltana menimme käymään shoppailemassa toisessa kaupungissa suomalaisten ja heidän hostiensa kanssa. Kävimme myös yhtenä aamuna harjoittelemassa kalastusta ja tekemässä perhoja tay-joen varrella. Matkalla opimme paljon uutta lohista ja niiden suojelusta. Teimme projektinamme kaksi Sway-kirjaa, jotka käsittelivät lohta eri näkökulmista. Kirjat ovat nähtävissä netissä. Projektien valmiiksi saaminen oli tärkeää, sillä ne olivat yksi ehto sille, että saimme Erasmus+ -rahoituksen.

Viikko kului nopeasti, ja pian olikin jo kotiinlähdön aika. Viimeisenä iltanamme koululla järjestettiin ceilidh, jossa tanssittiin perinteisiä skotlantilaisia tansseja koulun orkesterin säestämänä. Ceilidhiin osallistuivat paitsi me projektissa mukana olleet nuoret, myös isäntäperheemme. Viimeinen aamu kului haikeissa merkeissä, ja suurimmalta osalta taisikin päästä itku isäntäperheitä hyvästellessä. Lentokentältä nappasimme mukaan vielä viimeiset tuliaiset ja suuntasimme kotiin.

Teksti:


Anna-Maria Pauanne
Emilia Partanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti