torstai 16. lokakuuta 2014

Yllätetään yhteiskunta!


Maanantaina 13.10. koulumme monitoimitilassa yllätettiin yhteiskuntaa. Tapahtuman järjesti seitsemän vuotta toiminut JAM-konsepti. Tempauksen tarkoituksena oli synnyttää uusia ideoita ja pohtia vanhoja uudesta näkökulmasta.
Tapahtumaan osallistui kuutisenkymmentä päättäjää, yrittäjää, vaikuttajaa, nuorta ja kunnan työntekijää.

Tapahtuma alkoi Jari Raitasen puheella, jossa hän kertoi yrityksen toiminnasta ja esitteli työntekijät. Heti alussa myös negatiivisesti ajattelevat ja väärällä jalalla heränneet osallistujat kehotettiin poistumaan. Onneksi osallistujien joukosta kukaan ei ainakaan myöntänyt olevansa pahantuulinen ja kaikki jäivät paikoillensa.

Jari Raitanen pitää alkupuhetta.
Ensimmäisenä osallistujat jaettiin ryhmiin ja heillä oli viisi minuuttia aikaa kertoa, millainen on nuorelle paras mahdollinen työpaikka - piirtämällä. 

Opinto-ohjaajamme Marikan piirtämä kuva. 
Aurinko kuvaa työpaikan tulevaisuutta, 
sydämet ilmapiiriä, eli yhteisöllisyyttä, erilaisuuden 
hyväksyntää ja turvallista työympäristöä -
työpaikkaan on myös mukava mennä
 ja siellä viihtyy.

Tapahtuma huipentui hetkeen, jolloin kolme nuorten raatia kokoontuivat luokkahuoneisiin, jonka jälkeen tapahtumaan osallistuneet aikuiset menivät vuorotellen esittämään heille ryhmissä kehittelemiään uusia ideoita työelämään liittyen. Raadit arvostelivat ideat numeroin.

Yksi ideoista oli uudistettu tet-jakso. Sen pääajatuksena oli tet-jakso, joka muistuttaisi lääkiksen kandien harjoittelujaksoa; työhön pääsisi tutustumaan oikeasti. Tet-jaksolainen saisi tietoa siitä, mitä työhön oikeasti kuuluu, mitä työpaikassa tapahtuu ja näkisi työn kokonaisuudessaan. Tet-jaksoon ei uuden idean toteenpanon myötä enää kehittelijöiden sanojen mukaan ''kuuluisi pelkkää kahvinkeittoa ja siivoamista.'' Uudistettu tet-jakso avaisi nuorille lisää työpaikkoja ja helpottaisi oikean ammatin löytämistä. Raati arvosteli ideaa muun muassa siitä, ettei se toimisi kaikissa ammateissa - ja siivoaminen sekä esimerkiksi kaupassa hyllyjen täyttö vain sattuvat olemaan olennaista joissakin töissä!

Tarjontapuolesta plussaa!
Koko tapahtuma oli mielestämme hieman hatarasti suunniteltu ja toteutettu. Jo alun ''negatiiviset ihmiset poistukoot'' -käsky herätti hieman epäilyksiä ja ahdistusta. Kuka nyt tuollaisen jälkeen kehtaa poistua?

Myös nuorten läsnäoloa olisi tarvittu enemmän. Ideoita kehiteltäessä nuoria kun ei ollut paikalla lainkaan. Ehkäpä hieman nuorekkaammat näkökulmat ja ajatukset olisivat tehneet raadeille esitellyistä ideoista toimivampia. Myös tehtävä ''piirtäkää paras mahdollinen työpaikka nuorelle'' olisi mielestämme ollut hieman realistisempi, jos nuoret itse olisivat sen toteuttaneet. Näin olisi saatu selville, mitä nuoret itse työpaikoiltaan toivovat ja odottavat.

- Josefiina ja Sanna, Iin lukion abit

1 kommentti:

  1. Hyvä juttu Sannaja Josefiina!
    Mukavasti olitte löytäneet asiallisenkriittisen otteen. Luulisin, että tapahtuman formaatin idea on juuri siinä, että aikuisten ideat pannaan nuorten syyniin, jotta he näkisivät, kuinka kalkkiksia he ovat. Siksi nuoria ei oteta ideoimaan vaan kritisoimaan ideoita. Näin saadaan aikuiset ajattelemaan asiaa nuorten näkökulmasta. Tapahtuma oli hyvä aikuisten ja nuorten kohtaamispaikka. Toivottavasti edes jotkut ideat myös toteutuvat.
    Teijo Liedes

    VastaaPoista