torstai 21. marraskuuta 2013

Nuorten ääni ratkaisee

Marleena Holmberg kertoi EU:sta perusteellisesti
Meille lukiolaisille EU:n asiat, kuten tupakkalainsäädännöt, tukipaketit, erilaiset direktiivit ja säädökset tuntuvat kovin vieraalta. Koskettavatko nämä asiat todella meitäkin? Viime viikon keskiviikkona saimme tähän vastauksen.  Saimme lukiollemme vieraaksi Eurooppalainen Suomi ry:n toteuttaman Nuorten ääni ratkaisee-projektin edustajan Marleena Holmbergin. 

Luentoa
Tapahtumaan osallistui niin lukion kakkosten lisäksi myös me abit, joilla onkin ensimmäiset europarlamenttivaalit edessä. Infopäivä aloitettiin kertomalla hieman siitä, että miten EU itseasiassa toimii. Tämä oli mielestäni hyvinkin tarpeellista siihen nähden, että lukiossamme kun on vain yksi yhteiskuntaopin kurssi, missä saamme enemmän tietoa itse EU:sta. Toki perustiedot opetetaan, mutta EU:n syvempi merkitys jää unholaan monelle nuorelle. Meille kerrottiin mm. Euroopan parlamentin työskentelystä ja  kokoonpanosta, sekä muista EU:n toimielimistä. Myös tieto siitä, miten EU:n päätökset vaikuttavat jopa meidän lukiolaistenkin elämiimme, ja miten ne vaikuttavat muidenki arkeen, oli hyvin hyödyllistä. Infotilaisuus ei kuitenkaan jäänyt vain siihen, vaan tällä kertaa saimme myös itse olla mukana päätöksenteossa, vaikkakin vain  leikisti. 

Valiokunnat työssään
Saimme tilaisuuden keskustella hyvinkin ajankohtaisista ja tärkeistä asioista, kuten turkistarhauksesta, nuorisotyöttömyydestä, kansainvälisestä rikollisuudesta ja Syyrian sisällissodan uhrien avustuksesta. Jakauduimme ryhmiin, keskustelimme omasta aiheestamme, ja teimme yhteenvedon asiasta, ja lopulta ehdotuksen. Asiasta sai esittää niin eriäviä, kuin puolustaviakin mielipiteitä. Saimme siis käytännössä harjoitella päätöksentekoa meppien tapaan Euroopan parlamentin  täysistunnossa. Keskustelun jälkeen jokaisen ryhmän ehdotukset kävivät läpi äänestyksen, jotkut paremmalla menestyksellä, jotkut huonommalla. Minusta tämä oli oiva tapa saada luokioikäiset nuoret kiinnostumaan sellaisesta asiasta, joka muuten tuntuisi kovin vieraalta. Kun saa itse kokea olevansa mukana päätöksenteossa, ja nähdä miten se vaikuttaisi, tuntuu asia paljon tärkeämmältä. 

Kannattaako meidän nuorien lopulta äänestää europarlamenttivaaleissa? Mielestäni kyllä. Oma yksittäinenkin ääni saattaa olla ratkaiseva,  vaikka se ei siltä aina tunnukkaan. Kannustaisinkin myös muitakin nuoria ottamaan asioista selvää, ja äänestämään, koskee se sitten eurovaaleja tai oman kunnan kunnallisvaaleja. Myös nuori voi vaikuttaa!


Teksti: Essi Huovinen
Kuvat: Tuomas Kulha

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti