maanantai 9. kesäkuuta 2014

Luleå-blogget

Eleverna i årskurs 12 på Ijo gymnasium har under läsåret 2013-14 slutfört sammanlagt fyra kurser i svenska däribland en som heter Kurs i nordisk kultur. Som en lämplig avslutning på kursen åkte vi till Luleå på fredag den 30 maj. Medan alla andra fick stanna kvar i skolan och syssla med sådana mindre tilltalande arbetsuppgifter som städning fick vi som var mera privilegierade åka bekvämt med buss till Luleå och bekanta oss med staden. Enligt navigatorn är det 226 kilometer från Ijo till Luleå.

Vädret i Ijo var molnigt då vi for. Av olika skäl var en del av eleverna förhindrade, och därför var vi bara fyra elever plus läraren.  Det blev soligare då vi närmade oss Torneå där vi hade en kort kaffepaus. Efter riksgränsen och Haparanda på svenska sidan är naturen nästan som i Lappland med kortväxta träd och massor med lav på marken. Läraren tyckte att det skulle ha varit intressant att stanna en stund i Kalix som ligger ca 50 kilometer söderut från Haparanda. De har nämligen en helt egenartad dialekt där som heter kalixmål eller “kölismåle” som Kalixborna kallar den. Eleverna tyckte inte särskilt mycket om idén och så småningom kom vi överens om att åka vidare utan att stanna.

Vi anlände till Luleå vid tiotiden lokal tid och tog en kort promenad på stan. Luleå grundades år 1621 på den plats som nuförtiden kallas Gammelstad. Landhöjning, som är ett bekant fenomen även på  Bottenvikens finska sida, gjorde att platsen blev mindre lämplig och därför flyttades staden redan år 1649 till sitt nuvarande läge nära älven. Gammelstad finns kvar och är ett intressant ställe att se. Det “nya” Luleå ligger på en udde – eller flera uddar – och är nästan helt omringat av vatten. Under vår korta promenad såg vi bl.a. domkyrkan och biskopskansliet samt stadshuset och stadsparken, som tyvärr inte var i någon vidare skick – inga blommor, nästan ingen gräsmatta alls.


Efter promenaden var det dags att shoppa lite. Och sedan gick vi och åt lunch. Vi diskuterade lite hurdan mat gänget ville ha och kom överens om att gå på en thailändsk restaurang  där det även var möjligt att få pizza. Medan vi åt började det regna – ganska hårt. Detta tvingade oss att ändra våra planer. Vi hade nämligen tänkt att vi skulle ha åkt till Gammelstad och tillbringat ett par timmar där, men på grund av regnet som blev hårdare och hårdare beslöt vi att stanna i staden och fortsätta att bl.a. shoppa. Detta var något som antiklimax, men vi lät det inte störa oss. Ungefär klockan tre lämnade vi Luleå. Vi stannade en stund i Haparanda – vid en affär som de flesta Ijobor utan tvekan känner till – och sedan fortsatte rakt till Ijo dit vi anlände kring halv sju på kvällen. Det var en trevlig resa som vi alla var jättenöjda med!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti