tiistai 21. tammikuuta 2014

Kamera käy!Luokassa vallitsee kihelmöivä tunnelma. Kuuluu kassien kohinaa, puheen sorinaa ja tirskahduksia. Käsikirjoitukset on kirjoitettu ja rekvisiitat valittu. Syksyn jatkunut pohjatyö on tehty. On aika herättää klassikot Ruususen unesta. On aika aloittaa kuvaukset. Kamera käy!


Iin lukion toisen vuoden opiskelijat ovat mukana Iin kirjaston ja lukion yhteistyöprojektissa Klassikot heräävät Ruususen unesta. Syyskuussa pyyhkäistiin pölyt klassikkokirjoista ja alettiin töihin. Takana on satoja sivuja Dostojevskia, Shakespearea, Defoea ja Poea. Tuttuja kirjailijoiden nimiä ja tuttuja kirjojen nimiä.  Moniko kuitenkaan on lukenut Romeon ja Julian näytelmänä? Yksi ryhmistä on lukenut ja päättänyt siirtää rakkaustarinan renessanssin aikakaudelta nykyaikaan. 


Klassikkoprojektin aikana tutustutaan kirjallisuushistoriaan ja klassikkokirjallisuuteen. Opiskelijat tekevät ryhmissä videokohtauksia lukemiensa klassikkoiden pohjalta. Ennen käsikirjoitustyötä tehdään tutkimusmatka historiaan ja kirjallisuushistorian tyylikausiin, sillä kirjallisuus heijastaa aikansa ilmiöitä ja maailmankatsomusta. Näin vältytään tyylivirheiltäkin, eikä 1800-luvulle sijoitetun videokohtauksen henkilölle lipsahda DC:n tennarit jalkaan. Taustatyöhön kuuluu myös henkilöhahmojen rakentaminen. Opiskelijat astuvat klassikoiden henkilöhahmojen saappaisiin ja vastaavat kiperiin kysymyksiin kuumassa nojatuolissa.


Huolellinen suunnittelu on avain onnistuneeseen kuvaukseen. Kuvakäsikirjoituksesta löytyy kuvakokoja ja äänitehosteita – ja tietysti punainen lanka koko jutulle. Kuvauksissa nähdään monenlaisia rooleja: määrätietoisia ohjaajia ja kuvaajia, säkenöiviä näyttelijöitä ja ripeitä avustajia. Tähtiainesta kaikin puolin. 

Kun videokamerat on pakattu takaisin laukkuihin ja roolivaatteet riisuttu, jää odottava tunnelma. Kuvattu materiaali leikataan ja vasta sitten päästään katsomaan valmiita videokohtauksia. 

Teksti: Marita Turtinen
Kuvat: Tuomas Kulha

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti