tiistai 17. syyskuuta 2013

Iin lukio mukana yrittäjäviikolla

Vietimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjäviikkoa 2. - 6.9.2013, ja viikon ensimmäisenä päivänä yrittäjien Road Show-rekka jalkautui myös Iin torille. Yrittäjäviikon kiertueella korostettiin pienten ja keskisuurten yritysten vaikutuksista aluetaloudelle.  

Sain kunnian mennä vierailemaan yrittäjien rekalla koulumme puolesta, ja sainpa myös osallistua yrittäjien keskustelupaneeliin. Keskustelupaneelissa minun lisäkseni oli mm. yrittäjien ja kunnan edustajia, ja itse paneelissa keskustelimme nuorisotyöttömyydestä ja sen ehkäisemisestä. Iissä nuorisotyöttömyyden luvut eivät ole hirmuiset, mutta parannusta voi aina tehdä. Iissä onkin perustettu erikseen oma työryhmä pohtimaan ratkaisua nuorten työttömyydelle ja syrjäytymiselle. Suunta on siis oikea. Pohdimme myös yritysten osaa nuorisotyöttömyydessä, ja sitä, miten yritykset eivät haluaisi ottaa nuoria nollapohjan työkokemuksen perusteella töihin, ja luonnollisesti haluaisivat mielummin jonkun kokeneemman työntekijän. Ymmärrettävää, mutta toivoisin myös yrittäjiltä hieman vastaantuloa ja talkoohenkisyyttä meidän nuorten suhteen, ja toivoisin että he antaisivat meidän näyttään kykymme. Kyllä meistä työpanosta löytyy.

 Myös nuorten kiinnostusta yrittäjyyteen pohdittiin, ja minulta kysyttiin, onko minun ikäisilläni abinuorilla tulevaisuudenkuvassa ehkä mukana mahdollisuus omasta yrityksestä. Ainakin omasta mielestäni hyvin harvalla iiläisellä nuorella on kiinnostusta perustaa oma yritys, tai ainakin tässä vaiheessa ajatus omasta yrityksestä tuntuu vielä vähän vieraalta. Tietenkin poikkeuksiakin löytyy, ja hyvä niin. Minusta olisi myös loistavaa, jos itse yrittäjät tulisivat nuorille kertomaan yrittäjän arjesta, ja kannustaisivat meitä samaan. 

Paneelin lopuksi nousi esille myös opettajien ja koulujen suhtautuminen yrittäjyyteen. Muut panelistit olivat sitä mieltä, että koulut ja opettajat eivät kannusta tarpeeksi  oppilaita yrittäjyyteen, tai eivät kerro sen mahdollisuuksista. Onneksi meidän koulumme on poikkeus tässä tapauksessa! Pääsin kertomaan koulumme Yrittäjyysmessuista, siitä miten messut onnistuvat, ja kuinka Iin lukion ykkösluokkalaiset saavat itse tehdä kyllä kaiken työn, mutta opettajat auttavat ja tukevat siinä. Yrittäjyysmessuista on muodostunut koulullemme, ja koko Iin kunnalle jokavuotinen perinne, ja joka vuosi kävijämäärät ovat kasvaneet messuilla! Myös messujen lisäksi kerroin koulumme uudesta yrittäjyyskurssista. Pisteet myös siitä!
   
Kaikenkaikkiaan paneeli oli hyvin mielenkiintoinen ja opettavainen, mukavaa oli!

Teksti: Essi Huovinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti