perjantai 16. marraskuuta 2018

Shaking up Tech -tapahtuma 11. lokakuuta


Shaking up Tech -tapahtuman tarkoituksena on kannustaa tyttöjä opiskelemaan tekniikkaa ja luonnontieteitä. Jokaiseen Suomen lukioon lähetettiin kaksi kutsua pitkässä matematiikassa ja luonnontieteissä menestyneille naispuolisille opiskelijoille. 200 ensimmäiseksi tapahtumaan ilmoittautunutta lunasti itselleen pääsyn Shaking up Tech -tapahtumaan Aalto-yliopistoon Espoon Otaniemeen - ja me pääsimme mukaan.

Päivä käynnistyi hyvin, hyvin aikaisella herätyksellä. Jo seitsemältä istuimme lentokoneessa hyvin väsyneinä, mutta hyvin innokkaana. Kymmeneen mennessä olimme jo Espoon Otaniemessä Aalto-yliopistolla. Astuessamme sisään yliopistorakennukseen saimme nimilaput kaulaan ja survival kitit, jotka sisälsivät mm. välipalaa, juomapullot ja muistiinpanovälineet.

Ensimmäisenä ohjelmavuorossa oli puheita. Aluksi emme olleet kovinkaan innoissamme asiasta, mutta yllätyimme itsekin siitä, kuinka puheet olivat oikeasti hyvin mielenkiintoisia ja inspiroivia. Eräs puhujista oli Linda Liukas, joka vasta nimettiin Euroopan top 50 naisteknologiavaikuttajien joukkoon. Hän kertoi koodauksesta ja painotti puheessaan sitä, kuinka koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa koodaamista. Myöskin muut puhujat olivat hänen kanssaan samalla linjalla ja kannustivat opiskelemaan tekniikkaa, sillä tekniikalla ja sen tietotaidolla on yhä suurempi merkitys nykymaailmassa. Erityisesti mieleen jäi, kuinka Aalto-yliopistolla tilastotiedettä opettava professori Pauliina Ilmonen kertoi, kuinka hänen opiskelijoitaan tullaan hakemaan töihin kesken opintojen. Alalla siis riittää paljon töitä ja tekijöistä on pulaa. Paikalla oli myös opiskelijapaneeli, joka vastasi hyvin kysymyksiin yliopistoelämästä.

Puhujien jälkeen ohjelmanumerossa oli ruokailu, joka ylitti suurimmatkin odotukset. Ruoka oli erittäin hyvää ja ruokailun aikana saimme tutustuttua muihin lukiolaisiin ympäri Suomea. Tunnelma oli hyvin lämmin ja yhteisöllinen, ja samalla saimme mahdollisuuden jutella myös puhujien kanssa lisää heidän aloistaan.

Iltapäivällä oli vuorossa workshopit, jotka valittiin jo ilmoittautuessa. Esimerkiksi osa suunnitteli Finnairin lentoreittejä, toiset suunnittelivat sovelluksia ja osa koodasi. Me valitsimme 3D CAD -mallinnuksen, jossa 2D kappaleista rakennettiin tietokoneohjelman avulla 3D legoukko. Ohjelmaa käytetään yleensä uusien osien rakentamiseen ja mallintamiseen kuin myös lujuuslaskentojen tekemiseen ennen varsinaista konkreettista mallia. Aluksi rakentaminen ja ohjelmiston hallinta oli vaikeaa, mutta pian se jo luonnistui hyvin. Koska aikaa jäi, ehdimme vielä tehdä legoukoista värilliset mallit ja laittaa ne liikkumaan.
Viimeisenä vuorossa oli messut, joissa eri Aalto-yliopiston alat olivat esittäytymässä. Paikalla oli myös monien tekniikan alojen yritysten edustajia. Joillakin pisteillä pystyi itse kokeilemaan erilaisia asioita, kuten kokoamaan oman LED-tuikun ja kokeilemaan digitaalista kiipeilyseinää. Messut kruunasi päivällinen, joka käsitti pöydän, jolla oli 250 pitsaa. Valinnanvaraa siis riitti. Messuilla oli myös lavaohjelmaa, jonka jälkeen tapahtuma päättyi ja suunnistimme kohti lentoasemaa ja Oulua.
Tapahtuma antoi loistavan kuvan siitä, millaista yliopisto-opiskelu on. Tapahtumaan osallistuminen oli mielenkiintoista ja inspiroivaa. Se innosti pohtimaan omia jatko-opintoja ja antoi loistavia ohjeita tulevaisuutta varten. Tapahtuma oli siis osallistujille täysin ilmainen ja siitä suunnitellaan tehtävän jokavuotinen tapahtuma. Jos näin käy, suosittelemme ehdottomasti hakemaan mukaan! Tapahtuman sivuille tästä


-Johanna ja Iida 16A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti